top of page
  • samialhelali

Yüzer GES’te Çift Yüzlü ve Tek Yüzlü PV Kullanımı

Genel beklentiye rağmen, kapalı su alanlarında düşük etkili albedo derecesi (%6,5) vardır, bu oran yeşil çimen için %25 ve çöl kumu için %40'tır ve bu da suyu çift yüzlü kurulumu için daha az elverişli hale getirir.


Hesan Ziar tarafından yazılan ve “Progress in Photovoltaics” dergisinde yayınlanan bir makalede, birkaç çift yüzlü PV kullanan Yüzer GES konfigürasyonunun bir yıllık izleme sonucunda çift yüzlü PV modüllerinin reflektörsüz yüzer güneşte kullanılmasının etkili olmadığı bulunmuştur.


Mühendislik ekibimiz, aynı kapasiteye (0.87MWac/1MWdc) sahip tek yüzlü PV ile çift yüzlü PV kullanılan Yüzer GES’in enerji üretimini karşılaştırdığında bu sonucu doğrulamıştır. Çift yüzlü PV üretimi için her iki tarafı da güneş ışığına maruz bırakmamız gerekiyor, bu da PV modüllerinin en yaygın Yüzer GES sistemlerine kıyasla daha dik açılarda ve su yüzeyinin üzerinde daha yüksekte monte edilmesi gerektiği anlamına geliyor. Karşılaştırma yapılırken bu dikkate alınmıştır. Özeti aşağıda bulabilirsiniz.



Enerji verimindeki %0,7'lik artışla beraber, çift yüzlü PV modüllerinin ekstra maliyeti veya PV modüllerini daha dik açılarda ve su yüzeyinin üzerinde monte etmek için gereken yüzer sistemin ekstra maliyetleri birlikte gelir. Bu durumda bu verim artışı bu maliyet fazlalığını karşılayamamaktadır.


Su üzerindeki sistemler genellikle rüzgâra karşı çok az koruma sağladığından, modüllerin daha dik açılarda kurulması daha fazla güvenlik endişesi getirir. Ek olarak, Yüzer GES’in sağladığı bir başka avantaj ise, suyun soğutma etkisi ile PV hücrelerin çalışma sıcaklıklarının düşürmektir. Bundan yararlanmak için PV modüllerin suya yakın monte edilmesi gerekir. Ancak; bu durum modülün arka tarafına çarpan ışık ile ön yüzüne çarpan ışıktan aynı anda yararlanmayı zorlaştırır. Bununla ilgili daha fazla bilgi bu blog serisinin bir sonraki bölümü olan “Yüzer GES’te Optimum PV Modül Eğim Açısı” blog yazısında detaylı olarak anlatılmıştır.


Sonuç olarak, çift yüzlü PV konfigürasyonunu Yüzer GES’e uyarlamak uygun bir seçenek değildir. Bununla birlikte, reflektörlü dikey kurulum ve diğer gelecek vaat eden teknolojiler gibi Yüzer GES’i çift yüzlü hale getirebilecek bazı yenilikçi teknolojileri takip etmekte fayda olduğu düşünülmektedir.








135 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page