top of page
  • samialhelali

Yüzer GES’te Farklı Yüzer Yapı Karşılaştırılması

Bu blog yazısı 4 bölümlük Yüzer GES’te yaygın yapılan tasarım yanılgıları ve yanlış lanse edilen bilgiler hakkındaki blog serisinin son yazıdır. Bu bölümde Yüzer GES’te özelleştirilmiş plastik yüzdürücü ve standart plastik yüzdürücü+metal yüzer yapılar arasındaki farklar anlatılmaktadır.


Dünya çapında kurulu Yüzer GES’lerde kullanılan yüzer yapı teknolojilerinin %90'ından fazlası özel tasarlanmış modüler plastik yüzdürücülerden oluşmaktadır ve bu yapılarda çok az sayıda metal parça kullanılmaktadır. Geri kalanların büyük çoğunluğunda standart plastik yüzdürücüler ve metal yapılar kullanılmaktadır. Her yapının kendine özgü avantajları ve dezavantajları vardır. Aşağıda yüzer yapı teknolojilerine ait özet bir tablo verilmiştir.



Özetle yapılara genel bakıldığında net kazanan bir teknoloji yoktur ve her iki teknolojiden de uygun ürünler mevcuttur. Ancak, özel tasarım plastik yüzdürücü kullanan yapıların üstün aero/hidrodinamik performansı göz önüne alındığında, belirgin dalgaların ve şiddetli rüzgarların beklendiği yerlerde kullanılması daha avantajlıdır. Diğer bir yandan, ulaşım kolaylığı ve standart plastik yüzdürücü+metal yapıların yerel tedarik edilmesi nedeniyle; kurulum yapılacak sahaların coğrafi konumuna bağlı olarak, bu sistemler daha küçük projeler için daha uygun olabilir.


Bu blogda bahsetmeye değer bir başka şey ise, özelleştirilmiş plastik yüzdürücü veya standart plastik yüzdürücü+metal yapılar ile ilgili lanse edilen ve Yüzer GES pazarının gelişimine zarar veren yanlış bilgilerdir. Bazıları Japonya'daki (özel tasarım plastik yüzdürücü kullanan) ve Hollanda'daki (standart plastik yüzdürücü+metal kullanan) iki büyük Yüzer GES’te hava şartlarına bağlı olarak meydana gelen hasarların sebebinin kullanılan yüzer platform teknolojileri olduğunu iddia etmektedir. Bu iddialar, olayların nedeninin projeye özgü demirleme ve bağlama sistemleri arızaları kaynaklı olduğunu ve kullanılan yüzer platform teknolojileriyle ilgili olmadığını kanıtlayan tüm resmi ve bağımsız soruşturma raporlarının sonuçlarıyla çelişmektedir.


Sonuç olarak, Yüzer GES pazarı katlanarak büyüdükçe endüstri hızla gelişiyor. Bu durumda yeni yenilikçi teknolojilere ihtiyaç duyulmasına sebep oluyor. Fakat önerilen yeni inovasyonlar, sağlam mühendislik ve analizlerle doğrulanmalıdır. Yaygın yanlışlara yol açmamak için, paylaşılacak olan bilgiler paylaşılmadan önce iyi araştırılmalıdır ve netleştirilmelidir. Rekabet sağlıklı ve endüstrinin gelişimi ile iddialı temiz enerji hedeflerine ulaşmak için faydalı olsa da yanlış bilgilerin lanse edilmesi gibi etik olmayan uygulamalar sadece sektöre zarar verecek ve bizi yenilenebilir bir geleceğe ulaşmaktan alıkoyacaktır. Dünyanın geleceğini rejeneratif bir biçimde şekillendirme bilinci ile hazırladığımız bu serinin sonuna geldik.


Daha fazlası için bizi takip edebilirsiniz...


228 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page